“Fermenteren is een opvallende trend. We zien topchefs als Jonnie Boer heel erg in de weer met fermenteren.” Hans Steenbergen, Foodtrendwatcher
Fermenteren is het functioneel laten rotten van voedsel. Het is een oude vorm van conserveren, een techniek van vroeger die helemaal terugkomt. Het past in de trend van gezond en het verduurzamen van voedsel. Alles wat we lekker vinden, is vaak gefermenteerd. Zoals: vanille, koffie, wijn, bier, kaas, brood, peper, etc. Het enige wat je nodig hebt is zout, water, groente (of fruit), steriele potten en tijd.
Verrot lekker is een praktisch kook- en doeboek, met veel recepten. Allerlei producten komen aan de orde: niet alleen groente en fruit, ook zuivel, vlees, vis, noten, zaden en granen. Auteur Christian Weij geeft je zijn basisregels en maakt je thuis in de wereld van het fermenteren.
Weij: “Neem een witte kool. Die kun je natuurlijk gewoon laten rotten, maar dan kun je hem na een week of zes weggooien. Je kunt hem ook gecontroleerd laten rotten: als ik er zout toevoeg, kan de melkzuurbacterie als enige overleven en die zet de koolhydraten om in melkzuur. En zo ontstaat zure kool.”
"Verrot lekker" is het leukste jongensboek wat ik in jaren las - Felix Wilbrink, De Telegraaf
**** - Jonah Freud, Parool
"Verrot lekker" is een enorm aanstekelijk boek over fermenteren - Bram Hahn, Elsevier
Hartstikke leuk boek! - Chris Kijne, Met het Oog op Morgen
Echt een mooi boek - Patricia Nagelkerke, RTVNH Lunchroom
Luister Radio 1 Mangiare hier terug
Verrot Lekker, een te gek boek met een wereld aan informatie over fermenteren en zelf inmaken van groente, fruit, noten, zaden en granen. Vol kundigheid, uitleg en heerlijke recepten van Christian Weij - Merijn Tol, Delicious
Een ‘verrot’ mooi boek met bijna 150 recepten, variërend van brie waarvan zijn twee jonge kinderen smullen tot appelcider en zuurdesembaguette - Lekker Veluwe
Dit boek is een heel leuke aanwinst voor echte hobbykoks die er plezier in hebben veel zelf te maken. - Vegatopia.nl
Na het lezen van dit inspirerende boek, sta ik te trappelen om aan de slag te gaan. - Xandra bakt Brood-blog
Een echte “must have” is het prachtige boek Verrot Lekker van Christian Weij waarin op fraai gedocumenteerde wijze het proces van fermenteren met veel leuke recepten wordt beschreven.- Meester Affineurs