Yeşim Candan

AUTEUR
Share deze auteur
Ayfer Koç: ‘Als kind werd ik weleens met stenen bekogeld’ t.co/GIbpj3LUqq via @eovisie
Na alles wat nu in de 2de kamer gebeurt, lijkt me zeer belangrijk het over Ethical Leadership te gaan hebben. Als j… t.co/S529zil0nI
Yeşim Candan

Als kind van Turkse ouders werd Yesim Candan geboren in Rotterdam. Na de middelbare school studeerde ze aan de Rotterdamse International School of Economics, omringd door culturen uit de hele wereld.

Haar vervolgstudie aan Universiteit Nyenrode versterkte Yesims energie om te gaan werken met mensen en culturen. Na haar eerste baan bij Reckitt Benckiser, besloot ze haar grote passie te volgen: de beeldvorming in Nederland over mensen met een biculturele achtergrond een nieuw impuls geven.

Yesim ging werken bij de Baak Management Centrum VNO-NCW en lanceerde de term ‘bicultureel’ in de Nederlandse taal  als alternatief voor ‘allochtoon’. Ook zette ze de nationale wedstrijd ‘Inspiratie voor Integratie’(IVI) op. Yesim bleek een pionier, die bruggen kan bouwen tussen bedrijfsleven, overheid en talentvolle, biculturele Nederlanders. Het succes van IVI zat in de positieve insteek: eindelijk een initiatief dat duidelijk maakte waarom een tweede cultuur een kracht is en een meerwaarde voor het bedrijfsleven. Yesim wist onder meer premier Balkenende, Ahmed Aboutaleb, H.K.H. Prinses Máxima en Neelie Kroes aan IVI te verbinden door haar overtuigingskracht en hartstocht voor haar werk. 

Eind 2009 startte Yesim haar eigen bedrijf  YES I’M. De bewerking van haar eigen voornaam symboliseert Yesims boodschap: wees trots op wie je bent en wat je kunt. Yesim geeft lezingen en workshops over diversiteit, inspiratie en netwerken. Haar doel is om mensen met elkaar te verbinden en te inspireren. Omdat ze het belangrijk vindt dat iedereen een eerlijke kans verdient – iets dat in de basis begint bij onderwijs krijgen - doneert Yesim een vast deel van haar verdiensten aan kinderen zonder financiële middelen in Turkije, zodat zij kunnen studeren.

Yesim Candan gaf de eerste Pitch voor de nieuwe partij, Partij 1, op de Big Improvement Day 2010 in de RAI.
Boekpresentatie Yesim Candan