DNA Zoekmachine

DETAILS
Share dit boek
DIRECT BESTELLEN?
DNA Zoekmachine
Databanken en hun slagkracht bij opsporing en identificatie

Aan de hand van onze unieke DNA-code kunnen personen worden geïdentificeerd en opgespoord. DNA Zoekmachine vertelt over de ontwikkelingen en mogelijkheden van het gebruik van DNA-databanken. Dat gebeurt aan de hand van zes spraakmakende zaken, die laten zien hoe databanken bijdragen aan het oplossen van strafzaken en het identificeren van onbekende personen. Samen illustreren ze de prominente plek die DNA-databanken hebben gekregen in het huidige opsporings- en identificatieonderzoek.

Dankzij technologische ontwikkelingen en aangepaste wetgeving biedt de DNA-databank voor strafzaken nu meer mogelijkheden dan in het verleden. Zoals verwantschapsonderzoek en het dagelijks uitwisselen van DNA-profielen met andere Europese DNA-databanken voor strafzaken. Daarnaast is er nog een DNA-databank die wordt gebruikt voor forensisch onderzoek: de DNA-databank Vermiste Personen, om vermiste personen terug te vinden. In 2018 is bovendien in de Verenigde Staten een nieuwe vorm van forensisch DNA-databankonderzoek geïntroduceerd: Investigative Genetic Genealogy. Hierbij maken opsporingsinstanties gebruik van private genealogische DNA-databanken. Databanken waarin personen vrijwillig hun DNA-profiel laten opslaan om meer te weten te komen over hun afkomst en verwanten.

 

Bij de oplossing van de moord op Anne Faber, de identificatie van de ruim vijftig jaar vermiste visser Arie van der Plas en de ontmaskering van de Golden State Killer – de mysterieuze seriemoordenaar in de Verenigde Staten – speelden DNA-databanken ieder op hun eigen manier een cruciale rol. DNA Zoekmachine belicht de mogelijkheden die zich aandienen. Het is uiteindelijk aan de samenleving en de politiek om te bepalen of die ook zullen worden gebruikt.